Vi blir fler och fler som påverkas av allergier och parfymkänslighet. Ett antal allergener (ämnen som kan orsaka en allergisk reaktion) finns ofta i vanliga hygien- och hushållsprodukter, som till exempel tvättmedel. Astma och allergi, som ofta går hand i hand, kan göra att du reagerar allergiskt på just tvätt- och sköljmedel. Har du astma, eller är känslig för starka dofter, så kan det alltså vara bra att använda allergivänliga tvätt- och sköljmedel – både för att undvika och dessutom minska risken för problem med allergier.

Läs därför noga innehållsförteckningen på tvättmedelsförpackningen för att försäkra dig om att tvättmedlet du använder inte innehåller vare sig parfym, färgämnen eller parabener. Asthma Allergy Nordic rekommenderar en rad olika produkter på sin hemsida, till exempel produkterna i Neutral-serien.

Neutral har i flera år samarbetat med Astma- och Allergiförbundet för att ta fram allergivänliga produkter som är ett bra val för både vuxna och barn. Neutral-serien inkluderar tvätt- och sköljmedel utan parfymer, färgämnen och parabener för att minska risken för allergi. Produktserien är mycket bred och innehåller tvättmedel för både vit- och kulörtvätt, både som pulver, flytande och de nya färdigdoserade tvättkapslarna som gör det enklare och effektivare än någonsin att tvätta.

Tvättråd för att minska risken för allergi

  • Det är svårt att veta exakt vilka kemikalier som använts vid tillverkningen av de kläder och andra textilier vi köper. Ibland är de till exempel behandlade med olika ämnen som ska förhindra att de möglar under transport. Tvätta därför alltid nya kläder, lakan och handdukar med ett allergivänligt tvättmedel som exempelvis Neutral före första användningen.
  • Var särskilt noga med hur du tvättar plagg för bebisar och små barn, eftersom deras hud är extra känslig. Kläder tillverkade av naturliga material som bomull är att föredra, även för vuxna.
  • Det är nästan lika viktigt att dosera och tvätta på rätt sätt som det är att välja rätt tvättmedel. Allergi kan uppstå om du doserat för mycket tvätt- eller sköljmedel eftersom det då blir tvättmedelsrester kvar i tyget.
  • Handdukar, lakan och underkläder bör tvättas i 60 grader för att döda alla bakterier.
  • Välj en extra sköljning om du vill vara säker på att alla tvättprodukter avlägsnas från textilierna.

Här hittar du fler tips och råd om hur du bäst tvättar textilier om du eller någon i din familj har känslig hud.