Dags att tvätta sängkläder? Tänk på det här!

Det sägs att vi sover ungefär en tredjedel av våra liv. 1 Det blir ganska många år, månader, veckor, dagar, timmar som vår hud riskerar att utsättas för allergena ämnen. Därför är det extra viktigt att vi håller en god tvättrutin när det gäller våra sängkläder. På så sätt kan vi enkelt minimera risken att drabbas av överkänslighet och irriterad hud.

3 tips till god tvättrutin: 

• Tvätta dina sängkläder ofta! Åtminstone varannan vecka. Det är det mest effektiva sättet att bli av med bakterier och kvalster på.

• Använd tvätt- och sköljmedel som är skonsamma mot både hud och textilier. Samtliga tvätt- och sköljmedel från Neutral är hypoallergena och fria från parfymer och färgämnen. Dessutom är dem effektiva redan vid 30°C* vilket gör dem skonsamma för dina sängkläder.

• Var noga med att följa tvättråden i dina sängkläder. En del behöver kemtvättas medan andra klarar av vanlig maskintvätt. 

*Med undantag för Neutral White concentrated och Storvask som är effektiva vid 40°C.

Fler tips på vägen

Med lite förarbete blir resultatet ofta mycket bättre. Se till så att örngott och påslakan är stängda innan du lägger dem i tvättmaskinen liksom att eventuella band är hopknutna. Vi vill inte att sängkläderna trasslar in sig i varandra då dem riskerar att inte bli rena. Sortera därefter tvätten utifrån temperatur, färg och textil. Dosera rätt mängd Neutral tvättmedel utifrån mängd smutstvätt och hårdhet på vatten. Ju hårdare vatten desto mer tvättmedel behövs. Men överdosera inte! För mycket tvättmedel riskerar att lämna kvar tvättrester i fibrerna på sängkläderna vilket i sin tur kan orsaka irritation i huden. Ta hjälp av anvisningarna på tvättmedelsförpackningen om du känner dig osäker. Tänk även på att inte överfylla maskinen. Tvätten måste ha utrymme att röra sig fritt i trumman för att kunna bli ren.

Torka dina sängkläder

Låt gärna sängkläderna torka så slätt som möjligt. Har du tillgång till en mangel så använd den. Det ger dina lakan den där extra härliga känslan. Självklart kan du även torktumla dina sängkläder men tänk på att det sliter mer än om de får hänga och torka.4

  1. https://www.learningtosleep.se/artiklar/saker-du-inte-visste-om-somn
  2. https://www.neutral.se/produkter/for-tvatt-och-rengoring.html?checkboxFilter4=unilever%3Aneutral%3Aprodukter%3Afor-tvatt-och-rengoring%3ATvattmedelpulver%2Cunilever%3Aneutral%3Aprodukter%3Afor-tvatt-och-rengoring%3ASkoljmedel%2Cunilever%3Aneutral%3Aprodukter%3Afor-tvatt-och-rengoring%3ATvattkapslar%2Cunilever%3Aneutral%3Aprodukter%3Afor-tvatt-och-rengoring%3AFlytande-tvattmedel
  3. https://www.podab.se/om-podab/presscenter/blogg/hur-tvattar-man
  4. https://www.kfstockholm.se/i-fokus/miljo/tvatt-pa-ratt-satt/