Allergisk reaktion? Därför reagerar huden.

De flesta av oss drabbas någon gång i livet av känslig hud. Orsakerna kan vara många och symptomen likaså. Oftast handlar det om att vi på ett eller annat sätt rubbar pH-balansen i vårt yttersta skyddande hudlager vilket gör vår hud känslig och mer reaktiv. Faktorer som ofta spelar en avgörande roll är bland annat stress, solning, rökning och genetiska förutsättningar. Vi kan då reagera på allt från vanliga tvätt- och sköljmedel till tvål, lotion, deodorant, kosmetika och andra kroppsnära produkter som vi använder oss av dagligen. Denna typ av allergisk reaktion kallas även för kontaktallergi. Varje gång huden kommer i kontakt med ett allergent ämne som den inte tål så uppstår en reaktion. Den kan visa sig som hastigt uppkomna allergiska besvär i form av klåda, hudrodnad och nässelutslag eller som mer fördröjda besvär likt eksem och svullnad.2 Huden blir alltså sämre rustad mot såväl yttre miljöfaktorer som inre kroppsliga faktorer och reagerar därmed snabbare än vad en normal hud gör.1 Vi på Neutral vill därför göra vad vi kan för att hjälpa dig och din hud att må lite bättre. 

Varför reagerar min hud? 

Upplever du att huden kliar, sticker och känns irriterad utan att egentligen veta varför? Orsakerna kan vara många men en god idé kan vara att se över de hudvårdsprodukter, kosmetika, tvätt- och rengöringsmedel du dagligen använder. Exempel på sådana är:

• Tvätt- och sköljmedel 

• Deodorant

• Tvål och duschkräm 

• Schampo och balsam

• Rengöringskrämer

• Smink

Anledningen är att många innehåller parfymer, kemikalier och andra typer av allergiframkallande ämnen som personer med känslig hud kan reagera på. Därför har vi på Neutral valt att göra alla våra hudprodukter helt fria från allergena ämnen. Så oavsett om du söker produkter för tvätt och rengöring, kropp, hår och ansikte eller produkter ämnade för baby- och barn så finns något för dig. 

Vad bör jag tänka på?

En bra utgångspunkt är att använda milda och skonsamma produkter, fria från allergiframkallande ämnen, och utesluta kroppsnära produkter som bland annat innehåller:

• Parfymer 

• Parabener 

• Färgämnen 

• Alkohol 

• Konserveringsmedel 

• Metaller 

Men även en del mer naturliga ämnen som växter och eteriska oljor kan orsaka reaktion.5 Leta gärna efter produkter märkta med symboler som indikerar en säker användning för personer med känslig hud. Många av Neutrals produkter är märkta med symbolen Nordic Swan Ecolabel* .6 Trots sina milda och skonsamma egenskaper, tummar vi inte på effektiviteten när det kommer till tvätt. Vi vill göra det enkelt för dig att vårda din hud ömt, särskilt om den är extra känslig.

  1.  https://www.apoteket.se/tema/hudvardswiki/kanslig-hud/ 
  2.  https://www.jobbafrisk.se/halsoguide/kontaktallergi/ 
  3.  https://www.mindoktor.se/halsa-sjukdomar/kontaktallergi/
  4.  https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/3-varstingar-i-din-hudkram/ 
  5. https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/hudbesvar-och-hudskador/risker-for-hudbesvar-och-hudskador/
  6. https://www.svanen.se/Om-EU-Blomman/