Hur du tvättar kläder och sängkläder kan spela en avgörande roll för alla hudtyper, även känslig hud: även små val kan få stor inverkan. För att hjälpa dig göra så bra val som möjligt har vi svarat på några av de vanligaste frågorna vi får om tvätt och hur det påverkar alla hudtyper, så att du kan använda en säker och enkel tvättrutin.

Hur mycket tvättmedel bör jag använda?

En av de faktorer som avgör hur mycket tvättmedel du bör använda är vattnets hårdhet. Den varierar i olika områden, men du kan få den information du behöver från din vattenleverantör. En generell regel är att ju hårdare vattnet är, desto mer tvättmedel måste du använda – men det är viktigt att du tar reda på det, eftersom för mycket tvättmedel kan lämna kvar rester i kläderna som kan utlösa en hudreaktion.

Kan jag använda nya kläder direkt?

Det är bäst att tvätta nya kläder innan du använder dem, eftersom det avlägsnar färgrester och andra kemikalier från tillverkningsprocessen. Genom denna enkla åtgärd minskar du risken för att utlösa en hudreaktion.

Hur ser jag till att allt tvättmedel sköljs ut ur kläderna när jag tvättar?

Ställ in tvättmaskinen på en extra sköljning. Det går att göra på de flesta tvättmaskiner. På det sättet ser du till att tvättmedelsrester som kan irritera din hud sköljs bort helt och hållet.

Vilken temperatur bör jag tvätta mina kläder vid?

Lägre tvättemperaturer är inte bara de mest kostnadseffektiva, utan är också bättre för miljön. Tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i 60 grader så att du får bort alla bakterier, och välj lägre temperaturer (30 grader) för allt annat. Om du är allergisk, tvätta sängkläderna i minst 60 °C.

Vilket slags tvättmedel bör jag använda?

Tvättmedel utan färgämnen och parfymer är bäst, eftersom dessa ingredienser ofta ger upphov till irritationer. Oavsett om ni i din familj har allt från normal till känslig hud, så kan du använda Neutrals allergivänliga produkter som varken innehåller parfym eller färgämnen.

Hur ofta bör jag tvätta sängkläderna eller barnens gosedjur?

Tvätta sängkläderna och barnens gosedjur i minst 60 grader åtminstone varannan vecka. Gosedjur som kramas hela tiden och får vara med på golvet och leka samlar upp mycket damm och bakterier. Om du tvättar dem regelbundet försvinner så mycket bakterier och kvalster som möjligt, och de får en fräsch doft.

Bör jag använda mjukmedel?

Mjukmedel förebygger statisk elektricitet, underlättar strykningen och gör kläderna mjukare. Men om kläderna känns oljiga efter tvätten har du förmodligen använt lite för mycket mjukmedel, så ta då lite mindre nästa gång.

Hur kan jag få mina kläder att dofta fräscht utan att använda parfymerade produkter?

Kläder tar upp dofter från omgivningen, så om du vill ha en naturligt, fräsch doft bör du låta dem torka utomhus. Det gör dem även mjukare än om de får torka inomhus.

Underhåll

Kör ibland en 60 °C tvätt med tvättmedel som innehåller blekmedel (vitpulvertvätt) och följ maskintillverkarens råd.

Lämna luckan till maskinen öppen mellan tvättar.