Allt du behöver för att rengöra ditt badrum!

Ditt badrum är dessvärre ett favorittillhåll för både smuts och bakterier som gör det ofräscht och missfärgar porslin och kakel. Bor du dessutom någonstans där vattnet har hög kalk- eller järnhalt så brukar de tråkiga missfärgningarna vara ännu svårare att få bort. Men misströsta inte; även om det säkert finns saker du tycker är roligare än att skura badrummet, så är det enklare än du kanske tror! 

Till att börja med bör du vara lite varsam. Undvik hårda städverktyg som stålull, hårda rotborstar eller grön fibersvamp som kan repa ytorna och göra det lättare för bakterier och smuts att få fäste. Använd heller inte starka rengöringsmedel som saltsyra, svavelsyra eller kaustiksoda, eftersom de förstör de fina ytorna av porslin och kakel.

Badrummets ytskikt tvättar du i stället enklast av med vatten och det skonsamma allrengöringsmedlet Neutral Universal Rengöringsspray. Rengöringssprayen avlägsnar effektivt smuts, torkar snabbt och lämnar inga ränder efter sig. Därför passar den också utmärkt att rengöra duschväggar med. Spraya, ta bort smutsen med en gummiskrapa och avsluta med en mjuk, luddfri textilduk.

Neutral Universal Rengöringsspray är dessutom särskilt lämplig för dig som har känslig hud eller allergi, eftersom den är dermatologiskt testad, Svanenmärkt och deklarerad i samarbete med Asthma Allergy Nordic. Rengöringen är helt fri från parfym och färgämnen och flaskan är tillverkad av 100 % återvunnen plast. Om till exempel toalettstolen är hårt smutsad så kan du istället använda den koncentrerade formen av Neutral Universal Rengöringsmedel som givetvis också är parfymfri och allergivänlig.

Men vad gör du med de extra envisa kalkavlagringarna? Dem kan du enkelt förebygga genom att exempelvis spruta utspädd ättiksyra (1 del ättika, 5 delar vatten) på ytorna en gång i veckan. Har kalkavlagringarna hunnit fastna på ytorna, kan du istället använda något av de avkalkningsmedel man kan köpa i butik, låta det verka i 10–15 minuter och avlägsna sedan beläggningen med en kraftig borste. 

Om din toalettstol fått rostbeläggning så tar du enklast bort det med oxalsyra, som finns att köpa i både livsmedelsbutiker och byggvaruhus. Och om du har svårt att få bort den tråkiga gulbruna beläggningen längs vattenytan i toaletten så kan du hälla i cirka 5 liter 50-gradigt vatten tillsammans med en Neutral Maskindisktablett i små bitar som löses upp. Vänta i minst 15 minuter och borsta sedan rent med toalettborsten. Vid all användning av rengöringsmedel så rekommenderas användning av handskar för att skydda känslig hud.