125 miljoner människor världen över lever med psoriasis, ändå råder det mycket osäkerhet kring denna hudsjukdom. Denna guide om orsaker och symptom kan du använda om någon i din familj lider av psoriasis eller om du bara vill veta mer om sjukdomen.

1.       I Sverige har omkring 250 000–300 000 personer psoriasis –

och antalet är jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Till skillnad från eksem, som ofta uppstår redan i barndomen, brukar psoriasis bryta ut under det tidiga vuxenlivet.

 

2.       Psoriasis kännetecknas av röd, fjällande och skrovlig hud.

Dessa så kallade plack uppstår vanligtvis på armbågarna, på knäna, i hårbotten och på nedre delen av ryggen, men omfattningen kan variera stort. Många drabbas enbart på mindre områden, medan andras utslag kan vara betydligt mer omfattande.

 

3.       Psoriasis beror på en ökad produktion av hudceller.

Hos de flesta människor bildas det nya hudceller var tredje till fjärde vecka som ersätter de gamla. Psoriasis påskyndar den här processen så att det inträffar med några dagars mellanrum, vilket leder till en ackumulering av hudceller. Vissa anser att det beror ett försvagat immunsystem.

 

4.       Symptomen vid psoriasis kan försämras av flera olika faktorer,

till exempel stress, sjukdom, väderleksförhållanden och läkemedel. Precis som vid eksem kan aggressiva utbrott leda till ännu mer stress – vilket gör att man hamnar i en ond cirkel.

 

5.       Det finns inget känt botemedel för psoriasis,

men det finns flera olika behandlingar – från lotioner till ljusbehandling – som kan lindra symptomen. Vi kan rekommendera Neutral Intensive Repair Cream som skonsam vård, men det första du bör göra är alltid att kontakta din läkare. Där kan du få en remiss till en hudläkare för kontroll.

 

6.       Psoriasis kan påverka självförtroendet negativt,

framför allt hos personer som känner sig pressade av samhällets orealistiska förväntningar. Även om du kan uppleva perioder av nedslagenhet när du lever med psoriasis, finns det omfattande stöd att hämta för olika hudsjukdomar i sociala medier och från organisationer som Psoriasisförbundet.

 

7.       Psoriasis kräver oparfymerade, milda produkter utvecklade för känslig hud.

Vår Neutral Essential-serie är en bra utgångspunkt – och den innehåller en blandning av hushålls- och hudvårdsprodukter fria från parfymer och färgämnen, speciellt sammansatta av oss.

 

8.       Psoriasis smittar inte.

Sjukdomen kan inte spridas från en person till en annan. Genom att öka medvetenheten och utbilda allmänheten hoppas psoriasisförespråkare att andra ska kunna se sjukdomen för vad den är.