Är du eller någon i din familj allergisk eller kanske känslig för parfym? Då kan det vara en god idé att använda allergivänliga tvätt- och sköljmedel, både för att undvika och förebygga problem med allergier och känslig hud.

Men vad ska man välja – tvättmedel i pulverform, eller flytande tvättmedel? Det beror lite på vad du ska tvätta, och om du har några särskilt svåra fläckar på tyget. Vid exempelvis kaffe- och rödvinsfläckar kan pulvertvättmedel vara mer effektivt, men flytande tvättmedel har också många fördelar:

 • Det är enklare att dosera.
 • Det skapar inga proppar eller beläggningar i tvättmaskinen.
 • Det är lättare att skölja ur.
 • Du slipper risken för vita ränder på kläderna.
 • Färgerna håller längre.
 • Det hindrar vita textilier från att bli grådaskiga.

Neutral har i flera år samarbetat med Astma- och Allergiförbundet för att ta fram allergivänliga produkter som är ett bra val för både vuxna och barn. Neutral-serien inkluderar tvätt- och sköljmedel utan parfymer, färgämnen och parabener för att minska risken för allergi. Våra flytande tvättmedel finns för både kulör- och vittvätt samt ett särskilt skonsamt för ull- och fintvätt.

Neutral Flytande Kulörtvätt

Detta milda, flytande tvättmedel hjälper till att bibehålla kulörerna i dina färgade kläder, handdukar och sängkläder, samtidigt som det tar bort tuffa fläckar medan det skyddar känslig hud mot irritation.

Tvättmedlet innehåller enbart milda och allergivänliga ingredienser som passar både känslig babyhud och hud med eksem, och så klart för alla som vill tvätta hudvänligt och parfymfritt. Neutral Flytande Kulörtvätt är dermatologiskt testat och godkänt, samt miljömärkt och tillverkat med 100 % förnybar energi.

Neutral Flytande Tvättmedel Vit

Detta flytande tvättmedel för vita kläder och andra vita textilier hjälper till att skydda känslig hud mot irritation och minska risken för allergier. Oavsett om du tvättar sängkläder eller babyplagg så tar vårt tvättmedel effektivt bort svåra vardagsfläckar och behåller det vita vitt.

Neutral Flytande Tvättmedel Vit innehåller varken parfym eller färgämnen. Det är Svanenmärkt och dermatologiskt testat och godkänt i samarbete med Astma-Allergi Nordic och AllergiCertified. Och precis som kulörtvättmedlet är även denna produkt tillverkad med 100 % förnybar energi.

Neutral Flytande Tvättmedel Ull & Fintvätt

Du kan vårda både ömtåliga plagg och känslig hud på en och samma gång med detta flytande tvättmedel för ull och fintvätt. Tvättmedlet är noga utvecklat för att passa alla hudtyper, även den mest känsliga.

Neutral Flytande Tvättmedel Ull & Fintvätt avlägsnar effektivt smuts och fläckar från ull, dun, siden och andra ömtåliga textilier. Det är fritt från parfym och färgämnen och innehåller enbart milda ingredienser utan enzymer – allt för att vårda dina kläder och för att minska risken för hudirritation. Tvättmedlet passar för både hand- och maskintvätt.

 

Tvättråd för att minska risken för allergi

 • Det är svårt att veta exakt vilka kemikalier som använts vid tillverkningen av de kläder och andra textilier vi köper. Tvätta därför alltid nya kläder, lakan och handdukar med ett allergivänligt tvättmedel som exempelvis Neutral före första användningen.
 • Var särskilt noga med hur du tvättar plagg för bebisar och små barn, eftersom deras hud är extra känslig. Kläder tillverkade av naturliga material som bomull är att föredra, även för vuxna.
 • Det är nästan lika viktigt att dosera och tvätta på rätt sätt som det är att välja rätt tvättmedel. Allergi kan uppstå om du doserat för mycket tvätt- eller sköljmedel eftersom det då blir tvättmedelsrester kvar i tyget.
 • Handdukar, lakan och underkläder bör tvättas i 60 grader för att döda alla bakterier.
 • Välj en extra sköljning om du vill vara säker på att alla tvättprodukter avlägsnas från textilierna.

 

Här hittar du fler tips och råd om hur du bäst tvättar textilier om du eller någon i din familj har känslig hud.