Till att börja med, vad är enzymer för något? Enzymer är proteiner som är särskilt lämpade för att ta bort olika ämnen som smutsar ner och ger fläckar på våra kläder. De är särskilt effektiva i varmt vatten. Produkter utan enzymer är mindre effektiva vad gäller att hantera vissa typer av fläckar, som exempelvis blod, ägg och olika fetter.

De tvättmedel som finns på marknaden innehåller vanligtvis fyra sorters enzymer:

 1. Proteasenzymer som används för att ta bort proteinbaserade fläckar, som blod, ägg, mjölk och gräs.
 2. Lipasenzymer är effektiva på oljiga eller feta fläckar som smör, olja, sås, kosmetika och läppstift.
 3. Amylasenzymer tar bort stärkelsebaserade fläckar från potatis, pasta, ris och choklad.
 4. Cellulasenzymer, som skiljer sig från de andra tre enzymerna eftersom de inte verkar på fläcken, utan på tyget. De har förmågan att eliminera bomullsfibrernas mikrofibriller, d v s de kan förebygga noppor, återställa färger, mjukgöra och avlägsna smutspartiklar.

Dessa enzymer är alltså relativt kraftfulla och effektiva, vilket fungerar utmärkt på tåliga textilier som vi använder och tvättar ofta. Däremot passar de mindre bra för ömtåliga material som ylle, siden, silke och dun. Dessa material bör inte tvättas med tvättmedel som innehåller vit- och blekmedel eller enzymer.

Därför finns det ezymfria tvättmedel som är särskilt framtagna för att du med gott resultat ska kunna tvätta dina plagg tillverkade av silke, siden, ylle, kashmir och andra känsliga material. OBS! Tänk på att följa plaggens skötselråd vad gäller hand- eller maskintvätt, temperatur och torkmetod!

Om du har plagg och textilier av ömtåliga material och om du samtidigt vill vara rädd om din känsliga hud, kan vi rekommendera Neutral Flytande Tvättmedel Ull & Fintvätt. Det är enzymfritt, parfym- och färgämnesfritt samt dermatologiskt testat för att vara så skonsamt som möjligt mot både textilier och hud.

Använd Neutral Flytande Tvättmedel Ull & Fintvätt på följande sätt:

 • Tvättmedlet är lämpligt för både hand- och maskintvätt och effektivt redan vid 30 °C.
 • Följ alltid plaggets tvättråd.
 • Dosera enligt instruktionen på förpackningen (använd gärna korken för dosering).

Vid maskintvätt:

 • Häll tvättmedlet i tvättmedelsfacket eller direkt i tvätt-trumman (använd i så fall en tvättboll).
 • Välj ett anpassat tvättprogram för ditt material; vissa maskiner har särskilt utformade program för exempelvis ylle och silke.

Vid handtvätt:

 • Doseringen gäller för 8 liter vatten.
 • Använd handskar för att skydda händer med känslig hud.
 • Tvätta varsamt med mycket vatten.
 • Undvik att vrida eller gnugga plagget.
 • Siden och ull bör inte ligga i blöt.