Ibland kan det kanske kännas svårt att veta hur man ska vårda sin hud, men om du ger din kropp den vård den behöver kan du ta hand även om känslig hud. Vi har sammanställt några enkla tips på hur du kan påverka din kropp positivt – allt från att äta rätt mat till att läsa om vilka ingredienser du bör undvika.

 

Gör det här

Ät bra mat

En väl sammansatt kost hjälper din hud att se bra ut och må bra. Laga mat med livsmedel som fet fisk (rik på omega-3-fettsyror), avokado, valnötter, tomater och soja – det är bra för huden och smakar dessutom gott.

 

Drick vatten

Vatten har stort inflytande över hudens fuktbalans och är en viktig faktor när det handlar om vård av känslig hud. Mängden varierar från person till person med du bör sträva efter att dricka minst 6–8 glas vätska varje dag. Eftersom det kan vara mjölk, te eller kaffe också, är det inte så svårt för familjen att uppnå.

 

Återfukta huden

Om du applicerar fuktkräm på huden inom tre minuter efter att du kommit ut ur duschen hjälper du huden att bevara fukten och förebygga tecken på torrhet. Denna rutin fungerar bra om du har eksem, men kan även användas av personer med känslig hud.

 

Rengör huden

Daglig rengöring hjälper till att förebygga tecken på tilltäppta porer, utslag och torra områden. Om du applicerar ansiktsrengöring morgon och kväll får du bort makeup, smuts, döda hudceller, föroreningar och annat som huden har samlat på sig under dagen.

 

Exfoliera

Huden består av flera lager – det övre lagret kallas hornlagret och består av döda celler. När du exfolierar detta lager förebygger du tilltäppta porer och se också till att produkten du applicerar efteråt kan absorberas helt av huden.

 

Undvik det här

Ta inte långa bad

Varmt vatten kan torka ut huden, så undvika långa varma bad eller duschar. Uttorkning kan vara en viktig utlösande faktor för torra områden, rodnader och irritation.

 

Lämna inga tvålrester på huden

Tvålrester på huden från badet eller duschen kan ge upphov till irritation. Var noga med att skölja bort all tvål efter badet eller när du tvättar dig.

 

Torka dig försiktigt

Huden är känsligare än du kanske tror, så torka dig försiktigt så att du inte irriterar den. Badda kroppen torr efter badet istället för att gnida hårt med handduken.

 

Använd parfymfria produkter utan färgämnen

Färgämnen och parfym – såväl naturliga som syntetiska – kan ge upphov till hudirritationer. Neutrals 0 %-produkter innehåller varken färgämnen eller parfym och har certifierats i samarbete med astma- och allergiförbundet.