Nio saker du kan göra för att hjälpa barn som har eksem

Eksem är mycket vanligt hos barn, och i Sverige drabbar det 20–30 procent av alla barn. Eksem kan var allt från torr hud på händerna till kliande utslag på kroppen, men ofta växer barnet ifrån det. Under tiden finns det mycket du kan göra för att hjälpa barnet – och här får du några enkla tips.

1.       Be din läkare om råd    

Det är alltid bra att gå till doktorn innan du gör något annat för att diskutera olika behandlingsalternativ.

2.       Läs på om ämnet

Läs igenom ingredienslistorna på alla krämer och salvor du använder. På så sätt får du veta exakt vad du smörjer på barnets hud. Neutrals specialutvecklade produkter innehåller endast milda ingredienser och är helt fria från parfym och färgämnen för att hjälpa dig ta hand om normal till känslig hud.

3.       Be om salvor istället för krämer

Ett knep för att behandla eksem är att hålla huden väl återfuktad. En bra lotion är viktigt för den dagliga återfuktningen, och du bör välja något som tas upp snabbt av huden samtidigt som huden lugnas och tillförs näring. Neutral intensivkräm är rik på återfuktande ingredienser, såsom glycerin, och har en djupt återfuktande sammansättning som ger intensivt fuktskydd för extra torr hud.

4.       Duscha eller bada barnet varje dag

Eksemhud saknar naturliga oljor och fukt som skyddar de djupare hudskikten från bakterier. Dessa bakterier ger upphov till klåda och utslag, så det är viktigt att hålla huden ren för att förebygga reaktioner.

Var särskilt noga med att tvätta armvecken, armhålorna och knävecken. Här samlas bakterier och de är de vanligaste områdena för eksem hos barn.

5.       Se till att det är svalt omkring barnet

Om huden hålls sval och välventilerad kliar utslagen mindre. Kontrollera alltid att vattnet i badet eller duschen inte är för varmt och att temperaturen i sovrummet inte är för hög – när barnet är varmt och svettigt blir klådan värre.

6.       Välj naturliga material som andas

Välj kläder och sängkläder av naturliga material om barnet har eksem. Sådana material orsakar inte lika ofta irritation som syntetmaterial och de andas bättre, vilket innebär att huden inte blir för varm. Det är också viktigt att tvätta kläderna och sängkläderna med ett skonsamt tvättmedel som Neutral. Vår serie innehåller varken parfym eller färgämnen och har tagits fram speciellt för att motverka irritation hos alla hudtyper, även känslig hud.

7.       Kontrollera om hushållsprodukterna innehåller irriterande ämnen

Precis som hudvårdsprodukter som schampo och bubbelbad måste du tänka på ...även hushållsprodukter som tvättmedel och handtvål ofta kan innehålla ingredienser som irriterar huden. Läs alltid igenom etiketterna på produkterna för att se till att de inte innehåller något som rubbar balansen.

8.       Försök hindra barnet från att klia sig

Det kan ge lindring på kort sikt, men om du kliar på eksemen blir de faktiskt värre. Det är inte lätt men gör vad du kan för att hjälpa barnet att motstå frestelsen. Du kan förklara för äldre barn varför de ska låta bli, och yngre barn kan du försöka avleda med en leksak, ett spel eller något gott att äta. Till bebisar finns tunna vantar men oavsett barnets ålder bör du se till att naglarna är korta, så att de inte skadar huden för mycket om de skulle klia på utslagen.

9.       Tänk på att husdjur kan utlösa eksem

Det är allmänt känt att vissa djur som katter, hundar och kaniner kan orsaka eksem. Det innebär inte att du inte kan ha husdjur, men du måste bara vara mer noggrann med hur du sköter dem och leker med dem. Låt dem till exempel inte sova i närheten av barnets säng eller barnvagn, och se till att de inte slickar barnet för det kan också utlösa eksem. Du bör också regelbundet rengöra djurens korgar och kojor noggrant så att du inte får djurhår i hela huset.