Som nybliven förälder har du säkert många frågor om, tja, allt – även bebisens hud. Hur ofta du till exempel ska bada dem eller om du verkligen måste använda schampo. Även om det kan verka skrämmande att ta hand om känslig hud, handlar det i själva verket bara om att lära känna barnets hud och lita på din egen bedömning. Men medan du lär dig vad som fungerar får du här några fakta som kan hjälpa dig på vägen.

 

Barnets hud är ömtålig

Det är meningen att huden ska skydda oss, men för att klara det behöver den mycket fukt. Huden hos en nyfödd bebis är mycket tunn – mycket tunnare än hos en vuxen – och den kan förlora fukt mycket lätt. Det är därför viktigt att använda en bra hudvårdsrutin med produkter som hjälper till att bevara det naturliga fettet i huden.

 

De behöver inte badas lika ofta som du kanske tror

Du kan bidra till att skydda de naturliga fetter som håller barnets hud återfuktad genom att inte bada dem för ofta (för mycket vatten kan torka ut huden och öka risken för utslag och irritation). De flesta dagar räcker du om du tvättar av dem med en svamp och när det är dags för ett bad bör du tvätta utan tvål och parfym. Och när det gäller schampo anser många föräldrar att det räcker med att tvätta håret med vatten när barnen är helt små. Alternativt kan du använda ett skonsamt babyschampo som Neutral Baby Shampoo som rengör håret utan att irritera huden.

 

Huden har högre pH-värde

En annan viktig skillnad mellan huden hos en vuxen och en bebis är pH-värdet: bebisens hud har ett högre pH-värde, och det är därför viktigt att välja pH-neutrala produkter som inte rubbar den känsliga balansen i deras hud. Det är också bra att tvätta bebiskläderna innan du använder dem första gången, för att se till att det inte finns några skarpa kemikalier kvar i textilierna som kan irritera huden.

 

Milda produkter är bäst

För att undvika att irritation uppstår bör du redan från början välja milda, oparfymerade produkter som inte torkar ut barnets hud. Neutral-serien ger barnets känsliga hud en bra start: våra produkter framställs utan parfym och färgämnen, och har tagits fram särskilt för att skydda deras hud från irritationer.

 

Många besvär är enkla att behandla

Letar du efter en lösning på blöjeksem, atopiskt eksem eller seborroiskt eksem? De flesta av dessa hudbesvär uppstår inte förrän efter två månader och är mycket vanliga. Det finns mycket du kan göra för att lindra obehaget, men det första steget är alltid att välja produkter som inte irriterar huden.

 

Fler råd:

Fler råd om hur du tar hand om bebisens känsliga hud kan du få från följande medicinska organisationer:

 

Astma: Asthma Org, NHS Choice Asthma

Eksem: Eczema Org, British Skin Foundation, Allergy UK, NHS Choices