Eksem är ett av de vanligaste hälsoproblemen i världen – och kanske har det funnits i din familj tidigare eller finns där idag. För att hjälpa dig att behandla detta hudbesvär har vi samlat viktig information om den vanligaste typen av eksem: atopiskt eksem.

 

Vad är eksem?

Eksem är ett vitt begrepp som omfattar minst elva olika hudbesvär. Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, är den vanligaste formen – och den form du kanske redan känner till. Atopiskt eksem ligger ofta i släkten och är vanligt hos människor som redan har känslig hud, och det kan gå hand i hand med astma och hösnuva.

 

Svårighetsgraden kan variera från person till person, men eksem är känt för att skapa inflammerad, kliande hud med små blåsor som kallas vesiklar. När blåsorna går sönder och vätskar sig bildas skorpartade utslag. Det bästa du kan göra för att förebygga irritation är att ägna tid åt dina hud- och tvättrutiner.

 

Vad får eksemen att blossa upp?

Atopiskt eksem handlar i första hand om problem med hudens naturliga skyddsfunktion. Det gör det möjligt för irriterande och allergiframkallande ämnen (som damm och parfymer) att tränga in i huden och ge upphov till inflammation. Reaktioner på matallergier och djurpäls kan även utlösa besvären hos vissa drabbade. Allergitester och att gradvis undvika dessa ämnen kan hjälpa dig att fastställa orsaken.

 

Många människor anser att stress, trötthet och krasslighet kan utlösa eksem. Det är lätt att se att det kan leda till en ond cirkel: stress påverkar din hud och din hud påverkar din stressnivå – det ena kan leda till det andra.

 

När utvecklas eksem?

Eksem börjar nästan alltid i den tidiga barndomen, och upp till 20 procent av alla bebisar har symptomen. De allra flesta små barn – omkring 75 procent – växer ur problemen senast i tonåren eller upplever bara att eksemet blossar upp vid enstaka tillfällen.

 

Var uppstår eksem?

Olika typer av eksem kan påverka olika delar av kroppen. Atopisk dermatit är vanligt runt armbågarna och i knävecken, medan stasdermatit främst förekommer på underbenen. På bebisar syns de kliande utslagen oftast i ansiktet.

 

Genom att återfukta huden regelbundet med skonsamma, oparfymerade produkter, som produkterna i Neutral-serien kan symptomen hållas i schack. Danska astma- och allergiförbundet rekommenderar alla våra produkter, så när du väljer oss kan du vara säker på att du är i goda händer.

 

Det kan vara mycket besvärande och smärtsamt att leva med eksem, men hudbesväret är inte livshotande och kan enkelt hanteras med rätt vård. Om du är orolig över dina eksem bör du alltid vända dig till din läkare. De kan ordna allergitester eller ge dig en remiss till en hudläkare.

 

Se alla Neutral hudvårds- och hushållsprodukter på nätet.