Så undviker du fett hår

En vanlig missuppfattning är att fett hår är lika med smutsigt eller ovårdat hår men oftast är det snarare tvärt om. En vanlig orsak till just fett hår är att man tvättar det för ofta och därmed skapar en ond cirkel och obalans i förhållandet eliminering och nyproduktion av talg i hårbotten. Hur mycket talg vår hårbotten producerar och hur snabbt vårt hår upplevs som fett är dessutom väldigt individuellt. 

Men hur kan tvätt orsaka fett hår?

I hårbotten har vi mängder av talgkörtlar som producera talg, det vill säga en blandning mellan fett och döda hudceller. Syftet med detta är helt enkelt att skydda vår hud mot uttorkning. När vi tvättar håret sköljer vi bort detta naturliga fettlager varpå hårsäckarna och talgkörtlarna sätter i gång och börjar producera mer talg för att skydda hårbotten mot uttorkning. Talg som sedan sprider sig i håret och får det att både se och kännas fett och oljigt. Upplever du problem med fett och oljigt hår kan det därför vara en bra början att dra ner på antalet hårtvättar i den mån det går. Två gånger per vecka, eller var tredje dag, brukar vara ett bra riktmärke. 

Andra orsaker till fett hår 

Förutom ett för frekvent tvättande av håret och uttorkning av hårbotten så finns det många andra faktorer som kan orsaka fett hår. Hormoner är en vanlig bidragande orsak till högre fettproduktion i kroppen, precis som stress, vissa mediciner och en kost bestående av fet mat, mycket socker och tomma kolhydrater.   

Så motverkar du fett hår:

Dra ner på antalet hårtvättar. Känns två gånger per vecka som en omöjlighet – minska frekvensen successivt.

Håll ut! Håret kommer att kännas fett och smutsigt i början men det blir bättre. Med andra ord, fall inte för frestelsen att tvätta det oftare än du planerat.

Använd ett schampo och balsam som är skonsamt och anpassat för din hårbotten. Blir den uttorkad och stressad riskerar du att få en ökad produktion av talg. 

Upplever du även problem med mjäll så är Neutral Mjällschampo   ett bra alternativ för dig. Förutom att förebygga uppkomsten av mjäll så rengör det skonsamt både hår och hårbotten. Även Neutral Schampo  och Neutral Schampo 2-i-1  med kombinerat schampo och balsam är båda mycket milda och effektiva rengöringsprodukter utan vare sig parfym eller färgämnen. Till sist, avsluta gärna din hårtvätt med Neutral Balsam  . Balsamet ser till att återfukta håret och gör det lättare att reda ut. Som bonus lämnar det en riktigt fräsch och härlig känsla! Såväl Schampo som Balsam från Neutral passar självklart all sorts hud och hår – utan risk för irritation och allergi.