När vi talar om hudirritationer hos barn använder vi den medicinska termen ”högrisk”. Det kan låta alarmerande, men det innebär att barn är mer utsatta för hudirritationer om deras föräldrar och syskon redan har diagnostiserats med en allergisk reaktion.

Om du lär dig hur du kan undvika irritationer för barnets hud blir det lättare för dig att skydda din familj, och vi har tagit fram dessa tips för att hjälpa dig göra just det.

Städa regelbundet så att hemmet blir dammfritt

Precis som damm kan partiklar som djurhår och pollen samlas i hemmet dag efter dag. Om du städar regelbundet minst en gång i veckan och storstädar minst en gång om året hjälper det dig att hålla hemmet fritt från irriterande partiklar.

Håll luften ren

Lufta ut i varje rum genom att öppna fönstren några gånger om dagen i cirka tio minuter – det gäller framför allt i badrummet när du har duschat och i köket när du har lagat mat. Det är viktigt att sänka fuktnivån i luften, eftersom hög luftfuktighet kan främja kvalster och mögeltillväxt (som båda kan utlösa eksem)[1].

Stärk immunsystemet

Immunsystemet är kroppens naturliga försvar mot allt från en vanlig förkylning till infektioner. Om du kan amma ditt barn ger du barnets immunsystem en rejäl boost, vilket i sin tur kan minska risken för hudirritationer.

 

Håll huset varmt under vintern

Under vintern bör du försöka hålla inomhustemperaturen på omkring 20 grader. Denna komfortnivå bidrar till att minska fuktigheten och kan förebygga mögel och kvalster (som kan orsaka allergiska reaktioner).

Tvätta nya kläder innan du använder dem

Nya kläder innehåller ofta kemiska rester som kan orsaka allergiska reaktioner, utslag eller irritationer hos alla hudtyper. Se därför till att nya kläder är behagliga att ha på sig genom att alltid tvätta dem innan du låter barnet använda dem.

Håll gosedjuren rena och fräscha

Kvalster kan ansamlas i mjuka gosedjur, så tvätta dem därför varannan vecka i 60 grader.

Torka kläderna utomhus

Om du torkar kläderna inomhus ökar du luftfuktigheten i hemmet. Därför är det alltid bäst att torka tvätten utomhus. Om du brukar använda torktumlare är det viktigt att du leder ut den varma luften utomhus.

Välj hushållsprodukter noga

När du väljer produkter som diskmedel och handtvål ska du leta efter ingredienser som minskar risken för hudirritationer. Det innebär inte att du bara ska undvika kemiska produkter, för även ekologiska dofter och eteriska oljor som används i naturliga produkter kan irritera alla hudtyper. Leta efter enkla, skonsamma produkter som Neutral. Hela vår serie har framställts med milda ingredienser som hjälper dig att ta hand om barnets hud och minska risken för allergiska reaktioner.