Vi är vana vid att se bebisar utan skavanker i reklam och sociala medier, men i själva verket brukar nyfödda barns hud uppvisa många typer av utslag. Det beror bara på att deras känsliga system måste vänja sig vid världen, och du kan hjälpa dem att anpassa sig genom de produkter du väljer att använda på deras hud och i ditt hem. Här får du en lista över de vanligaste irritationerna du kan se hos din bebis.

 

Utslag i ansiktet

Utslag i ansiktet är otroligt vanligt hos nyfödda barn, helt enkelt på grund av att deras känsliga hud håller på att anpassa sig till miljön omkring dem. Milier är också vanligt under de första veckorna. Båda besvären är ofarliga och försvinner oftast utan behandling.

 

Torr hud

Som vuxna uppmanas vi att duscha varje kväll, men den rutinen gäller inte för nyfödda bebisar. Att tvätta av dem med vatten och en bomullstrasa fungerar bättre. När du badar bebisen ska du undvika parfymerade badprodukter, eftersom de kan irritera deras känsliga hud. Neutral babybad innehåller varken parfym eller färgämnen och rengör skonsamt bebisens hud utan att irritera den.

 

 

Blöjeksem

Även om du byter blöjan ofta är det nästan oundvikligt med blöjeksem hos nyfödda. Eksemen kan även blossa upp om bebisen mår dåligt eller håller på att få tänder. Neutral baby våtservetter har tagits fram utan ingredienser som irriterar huden och är skonsamma mot barnets stjärt.

 

Mjölkskorv

Denna gulaktiga, fjälliga hud är ett normalt och ofarligt tillstånd som är vanligt i hårbotten på spädbarn. Om barnet har känslig hud kan du prova att massera hårbotten med kokos- eller olivolja och sedan borsta bort de flagande områdena med en mjuk babyborste. Mjölkskorv försvinner ofta med tiden, men du kan ge det en hjälpande hand.

 

Utslag från tvättmedlet

Om ditt nyfödda barn har utslag på kroppen kan det vara deras nya garderob som irriterar huden. Neutral 0 % tvättmedel är allergivänliga, har testats och godkänts av hudläkare och kan bidra till att minska risken för irritationer eller allergiska reaktioner.

 

Intertrigo

Dessa utslag förekommer i alla hudveck, framför allt under hakan och i nacken. Fukt från saglande och mjölk samlas i hudvecken och får inte möjlighet att torka upp. Detta ger upphov till en rött, fuktigt utslag och en karaktäristisk (vissa kallar den ostaktig) lukt. Om du torkar upp de berörda områdena regelbundet med Neutral babyservetter förhindrar du utslagen från att utvecklas. Och som extra skydd kan du applicera den kräm du brukar använda till barnets stjärt eller ett tunt lager vaselin.

 

Eksem

Eksem försvinner ofta i takt med att huden åldras men det är vanligt hos bebisar och barn. Om ni har problem med eksem i familjen och du är orolig över detta, kan du använda parfymfria babyprodukter från Neutrals babyserie för att minska risken för framtida allergiska reaktioner.

 

 

Förutom våra råd ovan bör du alltid rådgöra med din läkare om barnet får plötsliga utslag eller om ni har hudproblem i familjen.