För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Hålla hemmet rent

God hushållsskötsel

1.Vädra

Vädra alltid före och efter städning. När man moppar golvet eller dammsuger rörs damm upp och därför bör man ha fönstren öppna så att dammet vädras ut. Tumregeln är att du vädrar fem till tio minuter tre gånger om dagen vid bad och matlagning.

2. Dammsug lekande lätt

Gör dammsugningen till en barnlek. De flesta ungar älskar att dammsuga och småbarnen gillar att rida på dammsugaren medan du städar. Du kan justera längden på dammsugarröret så att det passar de äldre barnen och då kan de hjälpa till på större ytor. Barn älskar att hjälpa till och det ger dem en känsla av stolthet att de har gjort något i hemmet.

3. Ta bort avlagringar i duschen

I Danmark är vattnet hårt. Tänk på att torka av alla ytor och all inredning efter duschen för att undvika kalkavlagringar. Du tar effektivt bort smuts på ytorna med vanlig ättika och en mjuk svamp.

4. Kemikaliefri rengöring

Dagligen utsätts vi för ett stort antal kemikalier som kan orsaka allergier. Ställ alltid tillbaka rengöringsmedel och redskap på ett säkert ställe, och använd SVANEN-märkta produkter som inte innehåller parfym och färgämnen. 

5. Städa och kom i form

Städning kan vara ett sätt att hålla sig i form eftersom man bränner kalorier när man städar. En timmes dammsugning förbrukar till exempel minst 220 kcal och aktiverar flera olika muskelgrupper. 

6. Fyra olika rengöringsmedel räcker

Alla hushåll klarar sig med fyra rengöringsmedel för dagligt bruk: Allrengöringsmedel är bra för speglar, väggar, innertak och köksbänkar. Använd diskmedel utan färgämnen för klädfläckar och i diskmaskinen. Tvålflingor är perfekt för trägolv, träbord och trästolar, och kakelplattor. Och till sist, ättika tar effektivt bort kalkbeläggningar i duschen, kaffebryggaren, kaffepannor, vaser, etc.

7. Förebygg kvalsterallergi

Kvalster trivs på platser med hög luftfuktighet. Att hålla låg luftfuktighet i hemmet är därför en del av lösningen. Vädra ofta, städa ordentligt minst en gång i veckan, håll 20 grader C i rummen, tvätta bäddmadrasser fyra gånger om året och byt sängkläder varannan vecka.

8. Ta bort hund- och katthår

Hår från husdjur kan vara svåra att få bort från soffor, möbler, mattor och kläder. Använd gummihandskar fuktade med kallt vatten och bara gnid med handen på möblerna och tygen för att ta bort håret.

9. Använd pimpsten för att ta bort beläggningar i toalettstolen

Pimpsten är väldigt bra för att ta bort kalkavlagringar i toalettstolen utan att repa porslinet. Låt stenen ligga i vatten några minuter. Ta på dig gummihandskar och gnugga sedan bort beläggningen med stenen.

10. Använd mjukmedel mot damm

Damm lägger sig överallt och orsakar stora besvär för allergiker. När du tvättar gardiner kan du hälla i lite mjukmedel i vattnet för att förhindra att damm lägger sig så snabbt igen.

TOP