För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Tvättråd

Allergihjælp på internettet

Rätt dosering av tvättmedel

Att använda för mycket tvättmedel är skadligt för miljön, och tvålavlagringar i kläderna kan utlösa irritation om du har känslig hud. Rätt dosering beror på vattnets hårdhet eller kalciumnivå. Du kan enkelt ta reda på hur hårt vattnet är där du bor genom att kontakta kommunen.

Tvätta dina nyköpta kläder innan du använder dem

Om du tvättar dina nya kläder undviker du hudirritation som kan orsakas av rester av färgämnen och andra kemikalier från tillverkningen.

Skölj en extra gång

Ställ in tvättmaskinen på extra sköljning om du har känslig hud eller lätt får utslag. Det går att göra på de flesta tvättmaskiner. På det sättet ser du till att tvättmedelsrester som kan irritera din hud sköljs bort helt och hållet.

Kör tvättmaskinen på lägre temperatur

Lägre tvättemperatur är skonsamt både för din ekonomi och miljön. Kläderna blir precis lika rena om du tvättar i 30 grader C. Dock bör du tvätta underkläder, sängkläder, handdukar, diskhanddukar, etc. vid 60 grader C för att döda bakterier.

Använd ett tvättmedel utan parfym

För att minska risken för allergiska reaktioner hos både barn och vuxna ska du alltid använda ett tvättmedel utan färgämnen och parfym.

Använd torktumlaren mot allergier

Lösa fibrer samlas i filtret när du torktumlar och därmed minskar du risken för hudirritation.

Tvätta sängkläder

Tvätta sängkläderna och barnens gosedjur i 60 grader C minst varannan vecka. Det håller bakterier och kvalster borta från sängen.

Dosera mjukmedlet

Mjukmedel förhindrar statisk elektricitet, gör kläderna mjukare och gör det lättare att stryka dem. Om kläderna känns ”flottiga” efter tvätten har du förmodligen använt för mycket mjukmedel. Det skapar en hinna på kläderna som känns flottig. Tvätta kläderna en gång till och minska mängden mjukmedel.

Ta bort fläckar med diskmedel

Använd diskmedel utan färgmedel och parfym för att ta bort matfläckar. Gnid in fläcken med diskmedel och lägg kläderna i en plastpåse, knyt den, låt den ligga några timmar, och tvätta sedan som vanligt. Ju fortare du gör så här desto bättre resultat.

Väldoftande tvätt utan parfym

Att låta kläderna hänga på tork utomhus ger dem en ren och fräsch doft. Kläder som torkar på lina utomhus blir också mjukare än om de får torka inomhus.

TOP