För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Diskningens ABC

Diskningens-ABC

1. Använd tabletter

Använd tabletter till diskmaskinen för att vara säker på rätt dosering. Om du bor i ett område där vattnets hårdhetsgrad är över 21 dH* rekommenderar vi starkt att du använder ett sköljmedel tillsammans med diskmedlet. Du kan fråga din kommun hur hårt vattnet är där du bor.

2. Dosering av diskmedel 

Om du använder ett koncentrerat diskmedel när du diskar för hand ska du använda 4 ml per 5 liter vatten.

3. Undvik att slösa med vattnet

Att skölja disken innan man sätter den i diskmaskinen är onödigt slöseri med vatten. Skrapa i stället av matresterna och låt diskmaskinen göra resten.

4. Ta bort inbrända rester

Bakpulver eller diskmedelstabletter är effektivt för att ta bort envisa fläckar i kastruller och stekjärn. Lägg i en diskmedelstablett eller strö på lite bakpulver och låt det stå med vatten några timmar (eller över natten om det behövs) för att ta bort inbrända rester. Skrapa bort med en nylonborste eller svamp.

5. Fixa dimmiga fönster

Ta bort smuts från fönster med varmt vatten och ättika. Använd 2 dl hushållsättika till en liter vatten. 

6. Desinficera diskborsten

Kom ihåg att desinficera diskborsten eller svampen med kokande vatten varje gång du har diskat. Och kasta den när den ser sliten ut eller luktar illa. Smuts och bakterier samlas lätt på de här redskapen.

7. Diska kastruller och stekpannor ordentligt

Det är inte alltid lätt att se om kastruller och stekpannor är rena efte disken. Gnid ett finger på insidan av kastrullen eller stekpannan för att se om ytan är flottig.

8. Kom ihåg sköljmedel 

Sköljmedel gör att vattnet i diskmaskinen spolas över tallrikar, glas och bestick utan att ge fläckar eller ränder. Doseringen varierar mellan olika maskiner. Flottiga tallrikar kan vara ett tecken på för hög dosering. 

9. Spara på vattnet

Man använder mer vatten och diskmedel om man diskar i rinnande vatten. Använd en spann eller en kopp med diskvatten när du diskar små mängder smutsig disk.

10. Byt kökshandduk

Byt kökshandduk varje dag även om den inte ser smutsig ut. Kökshanddukar är en utmärkt grogrund för bakterier så du bör tvätta dem i minst 60 grader C. 

TOP