För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Vinter

Vinter

1. Använd en tjock, fet hudkräm

Se till att din hud inte torkar ut på vintern genom att stryka på hudkräm. Det gör att huden behåller sin fuktbalans och barriärfunktion och minimerar därmed risken för irritation. Var extra noga med ansiktet, halsen, armbågarna och fötterna under vintern. Använd alltid en hudkräm utan parfym, färgämnen och parabener. Återfukta huden 15–30 minuter innan du går ut.

2. Undvik statisk elektricitet

Eftersom luftfuktigheten är låg på vintern är det bra att använda mjukmedel för att få bort statisk elektricitet i kläder, särskilt syntetiska kläder. Ett bra koncentrerat mjukmedel gör kläderna mjuka, vilket gör det lättare att stryka dem.

3. Dammigt julpynt

Julpynt, som t.ex. ljushållare och annan dekoration, är ofta dammigt efter att ha legat i förråd. Var noga med att damma av det innan användning. Det förhindrar allergiska reaktioner orsakade av kvalster.

4. Använd handskar och handkräm

Händerna är särskilt utsatta för vinterkyla. Använd handskar eller vantar när du är utomhus för att skydda huden mot kyla – och använd en närande handkräm som snabbt tränger in i huden utan att göra den flottig. Använd alltid en handkräm utan parfym, färgämnen och parabener.

5. Se upp för smink

Var försiktig med smink på barnen. Smink kan innehålla ämnen som kan orsaka allergier. Köp doftfria fasta färger och låt inte sminket sitta på för länge i ansiktet. Kom ihåg att stryka på en fet kräm på huden under sminket.

6. Trötta vinterläppar

Läpparna är särskilt utsatta för kyla. Om dina läppar känns mycket torra kan du gnugga dem med en tandborste innan du går och lägger dig för att få bort döda hudceller. Stryk på ett bra läppbalsam efteråt. Använd alltid läppbalsam utan parfym, färgämnen och parabener.

7. Små barn och hudkräm

De flesta barn med eksem har det som tuffast på vintern. Det går helt enkelt inte att använda för mycket återfuktande hudkräm. Stryk på en fet hudkräm på barnets hud, och genom att spela lite bra musik och leka lite med hudkrämen när du stryker på den på lämpliga ställen kan du göra det till en lek.

8. Mattrengöring

Nyfallen snö är perfekt för att rengöra mattor. Lägg mattan med ovansidan nedåt i snön och trampa på den – att låta några barn hoppa på den är också jättebra. Snön suger åt sig dammet och kylan får mattans ullfibrer att resa sig. Lammskinn och ylleplädar mår också bra av den här behandlingen. 

9. Vinter och mannens hud

Det är inte bara kvinnor och barn som får torr hud på vintern. Men de flesta män tänker inte på att göra något åt det. Om du är en av dessa eller om din man eller pojkvän glömmer bort att återfukta huden kan du hjälpa dem att göra det till en vana. Kom ihåg att använda en allergivänlig lotion.

10. Säg adjö till saltfläckar på skor och stövlar

Det är irriterande med saltfläckar på vinterskor och det är inte snyggt. Tillred en mild tvållösning och tvätta bort fläckarna med en mjuk svamp. Dutta på lite ättika för att få bort tvålrester.

TOP