För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

EKSEM OCH DERMATIT

Försvar mot eksem och dermatit

Förstå ditt eksem

Eksem (som också kallas för dermatit) är en inflammation i huden som kan uppstå om hudens barriär har försvagats. Det kan bero på att huden är torr eller att man har kommit i kontakt med ett ämne som man är allergisk mot. Vanliga symtom är att huden blir torr, röd och att det kliar. Förvärras eksemet kan man få små blåsor som spricker.

Kontakteksem

Det finns 2 typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt.

Allergiskt kontakteksem är en typ av allergi som uppstår genom direktkontakt med allergiframkallande ämnen och yttrar sig oftast som eksem på huden. Ca 15-20 procent av den vuxna befolkningen uppskattas ha kontaktallergi mot något ämne.

De vanligaste orsakerna till kontaktallergi är:

 • Nickel
 • Parfym
 • Konserveringsmedel
 • Krom

Du kan tillsammans med en hudläkare ta reda på vilka ämnen du inte tål och därefter avlägsna dem från din vardag. Då kan du ofta undvika utbrott av allergiskt kontakteksem helt.

Om du lider av icke-allergiskt eksem kan det bero på att du tvättar händerna alltför ofta. Det kan bryta ner det yttersta, skyddande hudlagret och göra så att irriterande ämnen kan tränga in. Försök att ta hand om dina händer bättre genom att använda mjukgörande kräm och skyddshandskar.

Tips mot eksem

 • Torr hud kan förvärra eksem. Håll därför din hud fuktig med en bra kräm. Smörj in huden rikligt efter att du har tvättat händerna, det kan lindra och förebygga utbrott.
 • Välj hudvårdsprodukter utan parfym och färgämnen. Dessa ingredienser kan irritera din hud och förvärra ditt eksem.
 • Undvik mycket varma bad och använd inte för mycket tvål. Det kan torka ut huden och förvärra klådan. En kort ljummen dusch varje dag med en mild tvål är däremot bra, eftersom det avlägsnar bakterier och därmed förebygger inflammation.
 • Smörj in huden med en fuktkräm direkt efter duschen. Då behåller din hud lättare sin fuktighet efter duschen. Många behöver en fetare kräm under vintern.
 • Solsken och bad i saltvatten kan lindra eksem, men det kan även torka ut huden. Kom ihåg att använda solskydd och stanna inte för länge i solen. Använd alltid fuktkräm efter en dag på stranden. Innan ett besök i simhallen är det en god idé att smörja in sig med fuktkräm. Då irriterar inte klorvattnet din hud så mycket. Smörj in dig igen när du har duschat och torkat dig.
 • Kyla och frost kan förvärra eksem. Det är särskilt hårt för händerna och ansiktet. Skydda huden med handskar, mössa och halsduk.
 • Använd skyddshandskar när du städar och välj rengöringsmedel utan parfym.
 • Tvätta kläder och sängkläder med ett tvättmedel utan parfym och ämnen som kan irritera huden.
 • Du kan lindra eksem med en mild kortisonkräm som kan dämpa symptomen. Kontakta din läkare och få hjälp innan ditt eksem sprider sig.

Neutral minimerar risken för utveckling av allergi

Alla produkter från Neutral är kontrollerade av Astma- och Allergiförbundet och bär deras symbol Svalan. Det betyder att patientföreningen har utvärderat ingredienserna i Neutral och dragit slutsatsen att de utgör en minimal risk för utveckling av allergi, baserat på de senaste rönen.


TOP