För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Tvätta barnkläder

Allergihjælp på internettet

Dosera tvättmedlet korrekt

Undvik att använda för mycket tvättmedel. Det skadar miljön och tvättmedelsrester i kläderna kan orsaka allergi. Korrekt dosering beror på vattnets hårdhetsgrad (kalkinnehåll). Du kan hitta information om vattnets hårdhet där du bor på din kommuns hemsida men ca 80% av Sverige har mjukt vatten.

Tvätta nya kläder

Tvätta alltid nya kläder 1–2 gånger innan de används så undviker du att ditt barn får allergi och hudproblem från färgrester eller andra kemikalierester från klädtillverkningen. Det kan vara överskottsfärg, formaldehyd och optiskt blekmedel.

Skölj en extra gång

Om ditt barn har känslig hud och tendens för hudutslag kan du lätt ställa in tvättmaskinen att göra en extra sköljning. De flesta maskiner har denna funktion. Då är du säker på att alla tvättmedelsrester sköljs ut ur kläderna och inte irriterar ditt barns hud.

Skruva ner temperaturen

När du sänker tvättemperaturen sparar du både pengar och skonar miljön. Ditt barns kläder blir lika rena vid 30 grader. Kom dock ihåg att underkläder, strumpor, sängkläder, handdukar, disktrasor och liknande ska tvättas i 60 grader för att avlägsna bakterier.

Tvätta nallar och sängkläder

Tvätta ditt barns sängkläder i 60 grader minst var fjortonde dag. När du köper leksaksdjur, ta reda på om de kan tvättas i 60 grader och kör dem en runda i tvättmaskinen då och då.

Gör kläderna mjuka

Sköljmedel gör kläderna mjukare och minskar den hudirritation som kan uppstå när materialet gnider mot ditt barns hud. Sköljmedel motverkar också statisk elektricitet och gör kläderna lättare att stryka.

Dosera ditt sköljmedel

Om kläderna verkar vara "oljiga" efter tvätt har du kanske använt för mycket sköljmedel. Det bildar en hinna på kläderna så att de känns oljiga. Tvätta en gång till och använd mindre sköljmedel i framtiden.

Fläckfritt med diskmedel

Använd diskmedel utan färgämnen och parfym för att få bort matfläckar från kläderna.

  1. Gnid in diskmedlet ordentligt i fläcken och lägg kläderna i en plastpåse som försluts. Ju tidigare du gör det, desto bättre resultat.
  2. Låt diskmedlet verka i några timmar.
  3. Tvätta därefter plagget på normalt sätt.

Torkning av kläder och dammkvalster

Torka inte kläder inne i bostaden eftersom det höjer luftfuktigheten och därmed förekomsten av dammkvalster. Om du använder en torktumlare, se gärna till att den har utlopp som leder utomhus.

Tvätt med frisk doft

Om du torkar kläder utomhus i blåsigt väder blir de mjuka och får en frisk doft.

Tvättmedel utan parfym

Välj alltid tvättmedel och sköljmedel utan färgämnen och parfym så minimerar du risken för allergiska reaktioner hos ditt barn.

TOP