För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Frågor och svar (FAQ)

Läs våra frågor och svar

Kan parfym ge allergi?

Ja. Parfymer kan ge allergi. Om en produkt innehåller en eller flera parfymer anges detta i innehållsdeklarationen som 'parfym', 'doft' eller 'arom'. När du köper produkter som är märkta med Astma- och allergiförbundets symbol Svalan undviker du bland annat parfym och minimerar risken för att ditt barn utvecklar allergi.

Är naturliga och ekologiska ingredienser bättre för huden?

Nej. Många tror felaktigt att ekologiska eller naturliga ingredienser är mer allergivänliga än syntetiska. Men det är de inte. Ekologiska produkter innehåller ofta ingredienser som kan vara allergiframkallande. Ett exempel är det naturliga doftämnet limonen, som finns på listan över de 26 mest allergiframkallande ingredienserna i EU.

Är det mer sannolikt att barn kommer att utveckla kontakteksem om de har eller har haft barneksem?

Ja. Ny forskning visar att barn med barneksem (atopisk dermatit) löper större risk att utveckla allergiskt kontakteksem (kontaktdermatit) för nickel och parfym.

Hur ofta bör ett spädbarn badas?

De första månaderna efter födseln är det tillräckligt att bada ditt barn 1–2 gånger i veckan. Använd ljummet vatten (handleds- eller armbågsvarmt, 37 grader). Tillsätt ett par droppar babyolja till vattnet. Tänk på att ditt barn kan bli halt att ta i på grund av oljan.

Bör du smörja in ditt barn efter badet?

Ja. Det är en god idé att smörja in ditt barns hud direkt efter badet. Då tränger krämen in bättre.

Bör du använda schampo på ditt spädbarn?

Väldigt små barn behöver inte hårschampo. Det räcker i regel att skölja håret med vatten. Om ditt barn har mycket hår kan du använda babyschampo som försiktigt masseras in i håret och sköljs ur.

Är allergi ärftligt?

Både arv och miljö spelar in när det gäller huruvida ett barn utvecklar allergi och barneksem. De flesta har föräldrar eller syskon som har eller har haft hösnuva, astma eller barneksem.

Vilka hudproblem kan små barn få?

Det är mycket vanligt att små barn får torr hud, seborroiskt eksem, prickar och röd stjärt. Du kan läsa mer om allmänna hudproblem här.

Var sitter eksem på barn?

När ditt barn är under ett år börjar eksemen i regel på kinderna, hakan och i hårbottnen. Hos större barn är barneksem vanligast på armbågar, knän och på händer, handleder och anklar.

Formaldehydallergi – vad ska man vara uppmärksam på?

Formaldehyd eller formaldehyddonatorer kan ge allergi. Ämnena används för att konservera deodoranter, krämer, schampon, smink och tvättmedel. Om smink- eller vårdprodukter innehåller formaldehyd eller formaldehyddonatorer ska detta anges på produkten. Var uppmärksam på namn som:

 • Benzylhemiformal
 • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 • 5-bromo-5-nitropropane-1,3-diol
 • Diazolidinyl urea
 • DMDM hydantoin
 • Formaldehyd
 • Midiazolidinyl urea
 • Methenamine
 • Paraformaldehyd
 • Sodium hydroxymethylglycinate
 • Quaternium-15 (är den formadehyddonator som avger mest formaldehyd)

Det kan även finnas formaldehyd i rengöringsmedel, skärolja, målarfärg och papper. Utöver detta används formaldehyd för att framställa plast, vattenbaserad färg, lim, lack och byggnadsmaterial.

TOP