För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Vanliga hudproblem hos små barn

Sommar

Torr hud

Om ditt barn har torr hud, smörj in huden ofta med en oparfymerad kräm. Annars kan torr hud utveckla sig till sprickor och irritation.

Röd stjärt

Små barn får lätt röd stjärt. Om huden i blöjområdet blir röd och irriterad kan du vårda huden med en skyddande salva. Tvätta och torka huden grundligt först. Ge den känsliga huden tid att luftas vid varje blöjbyte.

Prickar på huden

Några dagar efter födseln kan spädbarn få prickar som liknar finnar. De kallas för hormonprickar. De kan sprida sig över hela kroppen. Men misströsta inte. De är ofarliga och försvinner normalt av sig själv. När din bebis är omkring fyra veckor gammal kan den få andra prickar som orsakas av tilltäppta talgkörtlar. De liknar pormaskar och försvinner också av sig själv. Om du är osäker, visa prickarna för BVC-sköterskan.

Mjölkskorv (seborroiskt eksem) i hårbottnen

Väldigt många små barn drabbas av mjölkskorv (kallas även seborroiskt eksem) i hårbottnen. Det är mycket vanligt. Mjölkskorv är gulbruna flagor som liknar mjäll. Det kan också yttra sig som gulaktiga skorpor och sitta i ögonbrynen. Man är inte helt säker på vad som orsakar mjölkskorv. Det kan hända att det orsakas av brist på fett i huden. Men ju snabbare du avlägsnar eksemet vid det första tecknet, ju snabbare försvinner det.

Du kan avlägsna seborroiskt eksem genom att gnida in Neutral Intensiv cream eller babyolja i hårbottnen innan läggdags. Om ditt barn har mycket hår, dela håret i små benor och smörj in lite kräm/olja i varje bena. Sätt på ditt barn en liten bomullsmössa till nästa morgon. Nästa dag har eksemet lossnat och du kan avlägsna flagorna med en fin kam eller gnugga bort dem med en frottéhandduk.

Om eksemet fortfarande kommer tillbaka, upprepa behandlingen efter några dagar. Du kan tvätta håret efteråt med ett milt barnschampo. Blir problemet långvarigt eller huden under skorven irriterad – kontakta din BVC-sköterska.

TOP