För närvarande jobbar vi med att lansera en ny hemsida, vi ber om ursäkt för eventuella besvär

Barneksem

Vad är barneksem?

Barneksem är den vanligast förekommande formen av eksem hos barn. Det kallas även för atopisk dermatit eller atopiskt eksem. Du känner igen barneksem genom att det ger en tendens till torr, kliande hud och perioder med eksem. Eksemet kan komma och gå. 

Innan ettårsåldern visar sig barneksem i regel på barnets kinder, haka och i hårbottnen. Hos större barn är barneksem vanligast på armbågar, knän och på händer, handleder och anklar. Bakterier på huden kan förvärra eksem. Det är därför viktigt att du håller ditt barns hud ren och välvårdad så att huden inte drabbas av infektioner. 

Både arv och miljö spelar in när det gäller huruvida ditt barn utvecklar barneksem. De flesta som drabbas av barneksem har föräldrar eller syskon som har eller har haft hösnuva, astma eller barneksem. Omkring 20 % av alla barn drabbas av barneksem***. 

En nyligen genomförd pilotstudie* visar att om ett nyfött barn i högriskgruppen** smörjs in minst en gång dagligen med fuktighetsbevarande kräm, är den relativa risken för att utveckla barneksem halverad vid sex månaders ålder.

*Källa: E.Sompson et al J Allergy Clinton Immunol. Oktober 2014
** Källa: Spädbarn med hög risk för eksem definierades som barn som har en förälder eller ett syskon som har (eller har haft) läkardiagnostiserad atopisk dermatit, astma eller allergisk rinit (hösnuva).
*** http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Atopiskt-eksem---bojveckseksem/

Goda råd när ditt barn har eksem

  • Smörj in ditt barns hud flera gånger dagligen med en oparfymerad fet kräm. Du kan inte använda för mycket kräm.
  • Om ditt barn lider av allvarligt eksem eller om eksemet sprider sig, kontakta läkare för att få recept på en kortisonkräm som kan dämpa symptomen. Det är viktigt att eksemet inte får utrymme att sprida sig.
  • Håll ditt barns hud ren med korta duschar eller bad i ljummet vatten. Tvätta huden med en mild, oparfymerad tvål. Skölj bort tvålen noggrant och klappa huden torr med en handduk.
  • Smörj in ditt barn med oparfymerad kräm precis efter duschen. Då tränger krämen in bättre och bibehåller den fukt som huden har sugit upp under duschen.
  • Ta dig tid att vårda ditt barns hud. Gör det till en mysstund. Lek till exempel 'snöstorm' med krämen: Du droppar på kräm och ditt barn hjälper till att smörja in den. Smörj in minst en timme före sänggående, då hinner klådan avta.
  • Håll ditt barns naglar korta och släta så att barnet inte kan klia hål på huden.
  • Försök att distrahera när det kliar. Läs en saga eller sjung en rolig sång så att ditt barn glömmer klådan.
  • Undvik kläder som kan irritera huden.
  • Låt ditt barn sova svalt. Värme förvärrar klådan.

TOP